Structura firului de par

In calitate de coafori profesionisti, intelegerea structurii firului de par ne va ajuta foarte mult in munca noastra; nu doar pentru a rezolva posibile probleme, dar si pentru a-l infrumuseta.

Odata inteleasa structura vom sti exact cum actioneaza pigmentii de culoare, decolorantul, tratamentele de reconstructie si chiar dinamica unei tunsori reusite.

Parul contine in proportie de aproximativ 80% proteine, 10-15% apa, 5-10% pigmenti, minerale si lipide.

Firul de par este alcatuit din doua parti distincte:
- partea pe care o putem observa cu ochiul liber, de la suprafata pielii (alcatuita in principal din proteine printre care si cheratina)
- si bulbul, care este sub piele.

Structura firului de par:
CUTICULA – este invelisul exterior si protector al firului de par, alcatuit din solzi ce contin cheratina, avand un aspect similar cu cel al solzilor de peste. Cuticula este translucida, permitand astfel culorii parului (data de cortex) sa fie vizibila.
CORTEX - este stratul intermediar ce reprezinta 80% din fibra capilara, format din celule alungite, fusiforme, care, la randul lor sunt formate dintr-un ansamblu de microfibre. Aici se stocheaza pigmentii naturali de culoare. De asemenea, fibrele de cheratina din cortex dau structura si elasticitatea firelor de par.
Exista doua tipuri de pigmenti:
- eumelanina, care confera culoarea castanie sau bruna
- pheomelanina, care confera culoarea roscata sau blond
Din combinatia cestor pigmenti rezulta toate culorile naturale de par, de la blondul cel mai deschis, castaniu, roscat in toate nuantele pana la negrul cel mai intens.
MADUVA - reprezinta stratul interior al firului de par, format din celule moi si, uneori, chiar si din mici bule de aer. Formata din 3-4 straturi de celule separate intre ele prin bule de aer, aceste celule contin pigmentul melanic si grasime. In cazul parului foarte fin, maduva nu este existenta.

structura firului de par

Auzim mereu despre cheratina, se afla in cea mai mare parte in compozitia firului de par, este benefica pentru par atunci cand folosim masti, tratamente sau sampoane specifice care o contin, dar ce este mai exact?
Cheratina este o substanta proteica solida, care se gaseste in epiderma, in unghii si in par. In cazul nostru, aceasta proteina este responsabila cu forma si rezistenta firului de par, este bogata in sulf si azot, rezista foarte bine la acizi, fermenti si temperaturi ridicate.

Textura parului variaza de la persoana la persoana, astfel incat putem avea parul gros, fin, tare, moale, neted, etc.

Parul uman are un diametru mediu de 70 microni (miimi de milimetru). Este nevoie de aproximativ 14 fire de par, dispuse unul langa celalalt, pentru a acoperi spatiul de 1 milimetru.

Diametrul parului variaza in functie de varsta: foarte scazut la nou-nascuti si copii, creste la adulti, scade din nou la varstnici.

In calitate de profesionisti trebuie sa studiem, sa observam si sa invatam cat mai mult depre problemele firului de par sau despre nevoile clientilor nostri pentru a le putea oferi acestora cele mai bune sfaturi colocandu-ne astfel drept experti in domeniu.

Contact

Salonul nostru este situat pe
Bulevardul Siderurgistilor nr.9, bl.PS2 (zona Casa Rosie).

Telefon: 0756 322 564

Site: www.isidess.ro

E-mail: contact@isidess.ro

Facebook: facebook/SalonIsidess